Uit onze rijke historie: Hoe zat dat nou met Deurne?

Nieuws afbeelding 28-6-2019

De plannen voor een fusie van de drie hockeyclubs in de Gemeente Venlo nemen langzamerhand meer en meer concrete vormen aan. Dat wil ook zeggen dat er grote veranderingen op komst zijn en ook in een rap tempo. Van het eigene van elk van deze drie verenigingen zal het een en ander verloren gaan maar daarbij is één element waarover ons archief wat te vertellen heeft: de velden.

In de oorlog nam de Duitse Ortskammandant onze velden bij Backus in beslag omdat hij dat een aardige plek vond om zijn hobby, paardrijden uit te oefenen. Ook vielen er later nog enkele bommen op dat terrein en voor hockeyen was onze prachtige accommodatie volkomen ongeschikt geworden. VHC zat zonder velden!

Goede raad was duur. Er werd onderdak gezocht bij het Thomascollege, bij de Rijks HBS, bij VVV, bij VKH en bij Hockeyclub Genooi (het latere Venlo Girls), maar ook in Deurne.

Wat was het geval? Deurne was in die tijd nog een club in oprichting. Die club had geen statuten en ook geen aansluiting bij de KNHB, maar had wel velden. In die club speelde Peter Vink. Hij was Venlonaar van geboorte. Zijn ouders exploiteerden een bioscoop in Deurne. Peter Vink had een idee om Venlo te helpen.

Met hulp van de Hockeybond werd een constructie bedacht. Deurne zou aan VHC gekoppeld worden en daarmee was het een echte club geworden die kon spelen in de officiële competitie en wel onder de naam VHC 3A èn daarmee beschikte VHC weer over een veld, ver weg weliswaar, maar iets anders was er niet. Als onderdeel van VHC speelde Deurne dus ook in de VHC kleuren: Blauw-Wit.

Als onze VHC-ers over enige tijd wellicht in de nieuwe club in Venlo in een ander tenue gaan spelen blijft er altijd nog  iets van onze historie in leven. Deurne speelt nog steeds in het Blauw-Wit dat ooit met VHC werd gedeeld. Op de bijgaande foto, die ik van de website van MHC Deurne heb geplukt, kun je zien dat ze weliswaar het korenblauw van VHC hebben veranderd in donkerblauw, maar toch!

Nog even een stukje historie: in 1947 waren onze velden bij Backus weer op orde,vooral door de tomeloze inzet van alle leden die met schop en hark alle sporen van de Duitse bezetting hebben uitgewist. Venlo had zijn unieke velden die jarenlang tot de allerbeste grasvelden van Nederland behoorden, weer terug.

Inzet van alle leden: ook dat hebben we nu nog steeds hard nodig!

Namens de Archiefcommissie

Theo Houba