Uit onze rijke historie: Onze clubhuizen in de loop der tijd

Nieuws afbeelding 11-4-2019

Vorige keer hebben we een overzicht laten zien van onze velden, nu dan de clubhuizen die VHC heeft "bewoond” in de afgelopen 90 jaren.

Aanvankelijk was er helemaal geen clubhuis, niet toen VHC bij de Bovenste Molen speelde en ook niet bij Vos en bij Dings in Genooi. Omkleden deed men thuis en van een was- of douchegelegenheid was geen sprake.

Toen VHC naar de Backus velden verhuisde was daar aanvankelijk ook nog niets en zeker geen ruimte waar een glaasje bier kon worden gedronken want de familie Backus had zelf een café en daar kon na afloop gebruik van gemaakt worden. Wel bouwden de VHC-ers, grotendeels met inzet van de leden een kleedruimte. Dit gebouwtje werd door de Duitsers op het einde van de oorlog vernield en konden VHC weer opnieuw beginnen.

Eerst werden de velden gerenoveerd zoals we in het vorige stukje al hebben vermeld. Weer moesten provisorische maatregelen worden genomen voor kleed- en wasruimten en pas veel later kwam er een nieuw clubhuis, maar ook toen weer zonder een bar en vergaderruimte.  De tweede foto geeft een impressie van dit gebouw. De huidige bewoners van het Backus complex, een honkbalclub, heeft dit gebouw nog in gebruik maar is door verbouwingen onherkenbaar. Op de huidige velden aan de Herungerweg in 1973 kwam het eerste echte clubhuis met bar en vergaderruimte tot stand. Veel VHC-ers zullen dit clubhuis nog wel kennen, het heeft tot 2009 gefunctioneerd.

In 2009 kwam ons nieuwe clubhuis tot stand, vooral door de grote inzet van de toenmalige voorzitter Pieter Simons. Hoelang we daar nog zullen verblijven staat in de sterren geschreven, we zullen zien.

Namens de archiefcommissie,

Theo Houba